Biztonság

 

A ló részéről befolyásolja a ló mozgása, vérmérséklete, képzettsége, együttműködési készsége. Egy akciós mozgású ló hosszabb lebegő fázissal bizonytalanná teszi az ahhoz nem szokott lovast. Aki a hajtós lovat szereti, az veszélyben fogja érezni magát a terepen egy menős lovon és mindig a visszatartásával fog küszködni. A képzettség és az együttműködési készség nem mindig párosul. Általában az okos lovak hamar rájönnek, a lovasuk hiányosságaira és saját gondolataikat kezdik el megvalósítani, ami általában nem esik egybe a lovas akaratával. A kezdő lovasokat ez nagyon el tudja bizonytalanítani és biztonság érzetüket negatív irányba befolyásolja.

A kezdőket jó érzéssel tölti el, ha látják, hogy a lovak kikötve nyugodtan várakoznak és a pucolás és nyergelés ellen sincs semmilyen ellenvetésük.

A személyzet (lovas oktató, túravezető, ide bele kell érteni a lovászt is) a megjelenésével, a kérdésekre adott válaszaival, szakszerű magyarázatával éreztetheti a vendéggel, hogy jó kezekben van. 

A felszerelés minősége és a környezet állapota a fizikai tulajdonságok körébe tartozik ugyan, de a kialakult minőségi kép befolyásán túl, hatásuk a biztonságérzetre vitathatatlan. Egy kopott, szakadt nyereg láttán felmerül a kérdés, hogy „vajon a felrántó szíj, a heveder vagy a kengyel szíj milyen állapotban van? Ki fogja-e bírni azt az egy órát, amíg én ülök a nyeregben?  Jó kezekbe vagyok egyáltalán?”A pálya talaja és a korlát minősége is bizonytalanná tudja tenni a lovast. A terepen még több okot talál a labilis vendég, hogy félelmét igazolni tuja: „el fogunk csúszni, ez túl meredek, el fog rohanni, nem tudom megfogni…”